Продължете да бъдете борци за истината. Това заявява президентът Румен Радев

...
Продължете да бъдете борци за истината. Това заявява президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Румен Радев към българските журналисти: Продължете да бъдете борци за истината

Продължете да бъдете борци за истината. Това декларира президентът Румен Радев в приветствен адрес до Съюза на българските публицисти във връзка отбелязването на 180-годишнината на периодическия щемпел в България и 130 години от началото на проведеното журналистическо придвижване у нас, оповестява президентският прессекретариат.
Прочетете още
" Основаната на професионални стандарти публицистика остава поръчител за обективното отразяване на информацията, отбраната на публичния интерес, плурализма и демокрацията ", споделя той.

„ Двете значими годишнини са мотив да си напомним за богатата история на българската публицистика, за силата на думите и за огромната отговорност на хората, призвани да боравят с тях ", показва президентът.

Президентът акцентира, че еволюцията на медийните платформи, рекламните пазари и корпоративните зависимости не анулира моралните устои на публицистиката. „ Тя все по този начин е призвана да се бори за истината, да осведоми честно, да просвещава, построява и способства за образуването и развиването на сериозно мислещо и интензивно гражданско общество ", декларира Румен Радев.

В приветствения си адрес президентът откроява и ролята на медиите за съхраняването и предаването през поколенията на нашата история, на националните ни обичаи и традиции, за развиването на българската просвета и популяризирането на научните ни постижения. „ Защитата на моралните устои на обществото изисква освен изобличаване на отрицателните феномени, само че и открояване на позитивните образци, които са от основно значение за бъдещето на страната ни ", показва президентът.

„ В изискванията на засилващо се въздействие на користни корпоративни и политически ползи в медиите, нараства и отговорността на българските публицисти за отстояване на стандартите и правилата в публицистиката, без които нейното бъдеще е немислимо ", декларира президентът като акцентира, че единствено професионалната общественост на българските публицисти, сплотена към солидна морална основа, за която водещ е публичният интерес, може да бъде надеждна бариера против опитите за покоряване на медиите, отклонение от професионалните стандарти, налагането на цензура и автоцензурата. „ Продължете да бъдете борци за истината ", пожелава президентът на Съюз на българските журналисти и на всички български публицисти.

По думите на президента с интензивната си активност Съюзът на българските публицисти продължава да бъде стожер на професионалните стандарти и фактор за одобряването им в публицистиката. „ В сериозни моменти през миналите години точно позициите на Съюз на българските журналисти в отбрана на български публицисти и против погазването на журналистическата нравственос демонстрираха значимостта на единението на професионалната общественост към ясни правила ", акцентира още президентът Румен Радев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР